Kako se pravilno bere lekovito bilje?

Kako su u pogledu ovih uputstava svi stručnjaci uglavnom složni, saveti u prilogu su iz više izvora potvrđeni.

BRANJE

Biljka treba da bude ubrana u određeno vreme kada su njeni sastavni delovi u punom razvitku. Ovo vreme nije za sve biljke jednako, pa ni za sve njihove
pojedine delove.

Posle cvetanja i oplođavanja cveta jelan deo ulja vraća ce natrag u zelene delove, a drugi potroši sama biljka. Prema tome, npr. bosiljak treba brati u momentu punog cvetanja. Zaključak da sve biljke koje daju ulje treba brati kad se sasvim rascvetaju.

Delove biljke iznad zemlje treba brati kad je vreme suvo, posle rose, a ne za vreme kiše, oluje itd., naročito kad se bere cveće i lišće. Naučnici savetuju da onaj ko hoće da trguje biljem treba da se ograniči postepeno na jednu biljku, ili samo nju da gaji.
Treba kidati pažljivo, da se biljke ne gnječe. Takođe ne treba suviše natrpavati kotaricu, jer je cveće naročito nežno, a još manje treba gurati sve u neku vreću, gde se biljke ili njihovi delovi brzo uspare, požute i pocrne. Naročito treba odvojiti biljke koje su otrovne od onih koje to nisu, jer docnije može doći do teških posledica. Zbog toga je potrebno da se biljke obeležavaju odmah na licu mesta.
Čim se berač vrati s berbe, treba odmah da prostre biljke, cveće, lišće u tanke slojeve ili redove da bi se izbeglo usparavanje. Posle se prelazi na pravo sušenje. 

Koren

Za branje korena jednogodišnjih biljaka najbolje je doba pre cvetanja biljke. Koren dvovogodišnje biljke bere se na jesen, kad
je prva godina već završena. Koren ili žile dvogodišnjih biljaka ne brati ako ista nije stara dve ili tri godine. Njih možemo brati u doba kad je njihovo bujanje u punoj snazi. Kad su takve biljke mnogo stare njihovo korenje postaje drvenasto i često pati od bolesti, koje mu menjaju svojstvo, npr., koren od Navale (paprat protiv glista) najbolje je brati u leto ili u početku jeseni.

Kora

Kora se skida s grana drveta koje nije ni staro ni mlado, već u srednje doba svoga rasta, s grana koje imaju 2 do 3 godine,
Kora se skida u proleće, kad drveće počinje bujati, ako je smolasto; i u jesen, ako to nije, npr. kora domaćeg drveća, kao
što je hrast, brest, zova bere se u jesen posle opadanja lista ili u proleće pre listanja ako je drveće staro. Kora hrasta skida se s grana kao glatka traka i bolja je nego kora sa stabla koja je više ili manje ispucala i izmenila se zbog vazduha i vlage. Kora zove uzima se od jednogodišnje grane i guli se od stabla u komade.

Pupoljci

Pupoljci se beru u proleće pre njihovog potpunog razvitka ili kad se počne razvijati biljka, žbun ili drvo (npr. Od
topole, bora). 

Lišće i cela biljka

Njih treba kidati naročito lišće, u početku leta u suve dane jedan ili dva časa po izlasku sunca i kad opadne rosa. Treba ih brati u stanju punog razvića biljke u momentu nešto pre cvetanja. 

Pored toga, lišće pre samog cvetanja biljke ima najviše lekovitih sastojaka, npr., naprstak (Digitalis): njegovo lišće treba brati druge godine i pre samog cvetanja. To isto važi i za velebilje, buniku, tatulu i jedić.

Cvet, cvetne grane, cvast

Ovi delovi se beru kao i lišće, tj. kad je roca već opala; većina cvetnih grana treba da se bere u momentu razvijanja cveta, tj. pre potpunog razvića cveta. Ali aromatični, mirišljavi cvetovi, kao npr. ruzmarin, lavandula (despik), majčina du-
šica, vranilova trava, izop, nana itd. beru se za vreme cvetanja.To isto važi i za pelen, matičnjak, sasu (u cvetu). Često su cvetovi suviše sitni da bi se mogli čuvati svaki posebno. Uz cvetni i mirisni deo ponekad se nalazi i lišće biljke, obično na vrhu stabljike. U tom slučaju bere se ceo
gornji deo biljke, koji nosi naziv i cvetni deo, cvetna grana, cvetni vrh, cvetna stabljika, cvetni grozd, cvast.
Sve grane s cvećem (vrhovi i stabljike), a odrezane ispod cveta i vezane u kite (likom itd.), ne treba gužvati niti ih
skupljati u vreće, niti im dati da se uspare, da ne bi počelo u njima vrenje, fermentacija. Od svih biljnih delova cvet
iziskuje najviše pažnje. On je najnežniji i ima najveću cenu i vrednost, veću nego list ili koren.

Plod, rod

Plod se bere (npr. jagoda, malina itd.) kad potpuno uzri.
Plodovi koji se imaju sušiti beru se nešto
pre svog sazrevanja (npr. šipak).

Posetite neku od naši društvenih mreža:





E mail: cudotvornimelemi93@gmail.com 



Comments

Popular posts from this blog

Kako nega stopala smanjuje stres?

ZAŠTO SE KONDILOMI VRAĆAJU?

Kako trajno ukloniti gljivice na noktima i stopalima uz čudotvorni melem